top of page
  • 1. מהו אופן פעולת מכשיר החמצון של מקוה-ריין?
    מערכות מקוה-ריין מיישמות תהליך טיפול חדשני הידוע בשם "חימצון מתקדם" (Advanced Oxidation Processes - AOP). בתהליך זה נוצרים רדיקלים אשר מסוגלים לשפר איכות מים על ידי פירוק מהיר של חומר אורגני מומס. זהו תהליך ידידותי לסביבה, בין היתר כי הוא מפרק מזהמים ולא רק מעביר אותם למקום אחר או למצב אחר. AOP יעילים במיוחד באתרים בהם מתקן טיפול גדול איננו מעשי, או המזהם קשה לפירוק. בהמשך לכך AOP יעילים עבור חומרים אשר מהווים מטרד גם בריכוז נמוך מאוד ("מיקרו-מזהמים"), כגון אלה הגורמים לריח דוחה. בתהליכי טיפול קונבנציונליים קצב התגובה פרופורציוני בקירוב לריכוז. לכן אם נדרשת הרחקה של חומר שבריכוז נמוך כבר מוגדר כמזהם, זמני הטיפול ארוכים, הריאקטור גדול ויקר וטביעת הרגל הנדרשת עבורו ("footprint") גדולה. הגרף שלהלן ממחיש כי בתהליך קונבנציונלי ככל שריכוז הסובסטרט יורד, כך יורד גם קצב התהליך (זאת בניגוד ל- AOP). לכן, אם המזהם מפריע כבר בריכוז קטן, קצב התהליך יהיה איטי, יידרשו זמני שהייה ארוכים ובעקבות זאת תידרש מערכת טיפול גדולה: ההתפתחות התעשייתית והרפואית המודרנית, הביאה בין היתר לכך שבמקורות מים התגלו מזהמים מסוגים רבים חדשים שלא היה ידוע עליהם קודם לכן. שאריות של תרופות וחומרי טיפוח (PPCPs – Pharmaceutical and Personal Care Products) וכן הורמונים ותוצרי פירוק שלהם (EDCs – Endocrine Disruptive Compounds) אשר ההשפעה שלהם על בריאות האדם טרם ידועה במלואה, כל אלה מטרידים את רשויות הבריאות בעולם המפותח. תהליכי חמצון מתקדם (AOP) נחשבים לאחד הכלים המרכזיים בטיפול בחומרים אלה. AOP מוכרים בעולם כולל על ידי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA) כטכנולוגיה הטובה ביותר הזמינה (BAT – Best Available Technology) למגוון של מזהמים. בעולם נעשה שימוש בטכנולוגיות AOP אך עד כה, למרות היתרונות הגלומים בהם היקף השימוש מוגבל, בגלל עלויות האנרגיה הכרוכות בכך. המערכות של מקוה-ריין מתוצרת "פול-פיורטי" עוקפות את הבעיה בכך שאינן מעבירות דרכן מים אלא אוויר. הדבר מקל מאוד, על התקנת המערכות, על התפעול והתחזוקה ועל היבטי בטיחות. אך מעבר לכך האוויר קל יותר לשימוש לצורך הפקת רדיקלים. הדבר המייחד את מערכות "פול-פיורטי" ממערכות דומות ליינון אוויר, הוא היכולת לייצר כמות גדולה מספיק של רדיקלים ולכן, בסופו של דבר מקדם היעילות טוב יותר. מקדם היעילות נקרא בלשון המקצועית בשם "Quantum Yield", המציין את התועלת המתקבלת מהשקעה של "חבילת אנרגיה". מערכות "פול-פיורטי" המוגנות בפטנטים מאפשרות קבלה של "Quantum Yield" גבוה יותר ולכן תהליכי AOP של "פול-פיורטי" חסכוניים וכלכליים יותר מאשר בעבר.
  • 1. מהם היתרונות המייחדים את מערכת מקוה-ריין של חברת "פול-פיורטי" ממערכות חמצון מתקדם AOP אחרות?"
    למערכות "פול-פיורטי" ישנם מספר יתרונות ייחודיות החשובות למגוון רחב של יישומים בטיפול מים לעומת מערכות חמצון מתקדם AOP אחרות. ראשית כל, המערכת היא היחידית באישור משרד הבריאות ובהסכמת רבנים ופוסקים מובילים. בנוסף: המערכת איננה מעבירה דרכה מים כלל, אלא אוויר. היתרונות בכך הם כי ההתקנה פשוטה וקלה לאין ערוך בהיבט הטכני והבטיחותי. התקנת המערכת נעשית מחוץ לגוף המים, אין צורך להוסיף מרכיבי צנרת יקרים או לשנות את כל מהלך הצנרת. החיסכון המהותי באנרגיה. בתלות בעומס השימוש, ניתן לטפל בהצלחה בנפחים של עשרות מטרים מעוקבים של מים, תוך שימוש בהספק של עשרות וואטים בודדות. לדוגמה, אפשר לספק את החשמל הנדרש למערכת על ידי מערכות סולאריות. אין צורך להוסיף אמפראז' (לשנות את תשתיות החשמל) באתר. תחזוקת המערכת נעשית במלואה על ידי החברה. אין צורך לבצע פעולות ניקוי או החלפת מנורה. אין שימוש בכימיקלים במערכת וממילא אין צורך במילוי חוזר של כימיקלים, דבר שמייתר גם היבטים של בטיחות הקשורים בהובלת ואחסנת כימיקלים. כמו כן, המערכת מפחיתה את השימוש הכולל של כימיקלים באתר ובכך היא תורמת לבריאות הסביבה והמקום. בזכות המודולריות, ניתן כאמור לטפל בכל נפח מים בהתאם לעומס, על ידי תוספת של מודולים במספר הנדרש.
  • 1. מהם היתרונות הבריאותיים בפירוק כלור קשור?
    מנגנון החיטוי בכלור מבוסס על חימצון של החומר האורגני שבמים. הכלור שמחמצן את החומר האורגני, למעשה נצרך על ידו ואיננו זמין עוד להמשך פעולת החיטוי. רשויות הבריאות מחייבות הימצאות כלור שאריתי, עודף קטן של כלור ("כלור חופשי") על מנת לחטא גורמי מחלה פוטנציאליים שעלולים להמשיך להיכנס למים ולהתרבות בהם. הכלור שנצרך במים, נשאר בצורה של כלור קשור. הכלור הקשור מהווה מטרד בריאותי ואסתטי. בהיבט הבריאותי, הכלור הקשור יוצר תוצרי לוואי שעשויים להיות מסרטנים, כאשר כלורופורם מהווה רק אחד מהם. כאמור למרות שהכלור הקשור נשאר במים, אין בו עוד תועלת בהיבט החיטוי. להיפך: תוצרי הלוואי הקשורים לכלור שנצרך במים, ידועים כמזיקים לבריאות. הקבוצות הגדולות ביותר של תוצרי הלוואי – טריהלומתאנים (THMs), חומצות הלואצטיות (Halo-Acetic Acids - HAAs) וכלוראמינים עשויות להצטבר במים לרמות שעליהן ידוע (WHO, 2002) כי הן מזיקות לבריאות. חלקם חשודים כמסרטנים ו\או גורמים למחלות נשימה כגון אסתמה, חלק אחר שלהם עשוי לגרום להחמרת מצב מחלות הנשימה בחולים כרוניים ולנזקים אחרים למערכות בגוף כולל מערכת הרבייה, וחלק אחר ידוע כמסרטנים. בנוסף, כלוראמינים עשויים לגרום לגירוי העור והרקמות הריריות כגון הריאות וקרומי העיניים, לשיעול, תחושת מחנק, קוצר נשימה ורגישויות נוספות. הרדיקלים במערכת "פול-פיורטי" מפרקים את החומר האורגני לפני שהכלור נקשר אליו. אמנם ממשיכים להשתמש בכלור במים, אבל הוא איננו נקשר לחומר אורגני (שכאמור מתפרק על ידי הרדיקלים), הכלור מגיע הרבה יותר מהר למצב של כלור שאריתי לפי התקנות המחייבות, ואין עוד צורך להשתמש בכמויות גדולות של כלור. בשימוש לאורך זמן, מפעילי הבריכה רואים כי על מנת להגיע לריכוז הכלור השאריתי הנדרש על ידי רשויות הבריאות, נעשה שימוש בכמות קטנה משמעותית של כלור בסך הכל. כלומר, אין עוד צורך להזריק למים כלור שכל תפקידו הוא לחמצן חומר אורגני (ולהישאר במים בתור כלור קשור), רק כדי שהכלור יגיע לריכוז השאריתי ברמה הנדרשת בתקנות. כפי שהוזכר למעלה הרדיקלים הם בעלי משך חיים קצר ביותר הנמדד בננו-שניות ואף פחות מכך. דבר זה גורם למהירות התגובה אך גם לכך שלא נשארים במים חומרים שצריכים להטריד את המשתמשים. כל זאת, תוך עמידה בתקנות הבריאות הקיימות מבלי להזדקק להקלה ביישום התקנות. להיפך, עמידה בתקנות הבריאות נעשית קלה יותר עם יישום מערכות "פול-פיורטי" בזכות הקטנת ריכוז הכלור הקשור לרמה אפסית, וכך הכלור השאריתי נעשה קל יותר להשגה תוך יצירת תנאי מים נעימים ובריאים יותר לרחצה.
  • 1. האם למערכות חמצון מתקדם בכלל ולמערכת פול פיורטי בפרט יש אישור ממשרד הבריאות?
    כן, בהחלט. טכנלוגיית חמצון מתקדם של מקוה-ריין היא הטכנלוגיה היחידה באישור משרד הבריאות לשימוש במקוואות. בנוסף, למערכת אישור מכון התקנים.
  • 1. איך טכנולוגיית פול פיורטי שונה מטכנולוגיות אחרות כגון אוזון ואולטרה סגול?
    מערכות אולטרה סגול (UV) אינן משאירות במים חומר כלשהו שממשיך לבצע חיטוי, אחרי שהמים יוצאים מהמערכת. מערכת UV מחטאת את המים שעוברים דרכה אך איננה משפיעה למעשה על הכימיה של המים ואיננה מורידה באופן משמעותי את צריכת הכלור, ולכן אין בטכנולוגית UV כדי להשפיע לטובה על הכלור הקשור. בנוסף, במערכות UV עוברים מים, ולכן יש לנקות באופן שוטף את השרוול שבתוכו נמצאות המנורות, אחרת הקרינה לא תעבור לגוף המים. מערכות UV אשר מבצעות חיטוי הלכה למעשה ולא רק לצורך "נוי" ("Nice to Have") הן מורכבות להתקנה ויישום, ודורשות תשומת לב והשגחה. מכיוון שהמים עוברים דרך מערכת ה UV, המערכות אינן מאושרות ע"י מירב הרבנים לשימוש במקוואות. מערכות "פול-פיורטי" מייצרות רדיקלים של חמצן, אשר יוצרים מספר רב של רדיקלים שונים בתגובות מעבר הנמשכות זמנים קצרים ביותר (ננו-שניות או אף פחות מכך). מערכות פול פיורטי צורכות כמות מזערית של אנרגיה ואינן צריכות תחזוקה כלל מצד הלקוח.
bottom of page